Автомобили

Как только он поступил в продажу, многие захотели понять — новый это или просто переделанный автомобиль? Конечно, можно долго ломать голову, но нам интересны другие характеристики этой модели. Говоря простым языком, Лада Приора седан — это сейчас тот автомобиль, который тянет весь великий и могучий АВТОВАЗ.

 

  • Доллар - 30.4199
  • Евро   -  39.2173

„Аларма Пънк Джаз“ открива летния сезон с концерт на Аюуне Суле (Гана)

Опубликовано: 22.08.2018

Музикалният шаман, прото-блусмен и сингър-сонграйтър Аюуне Суле от Кумаси, Гана, когото гледахме преди година с групата на Кинг Аишоба на фестивала „АфроВизия“ , организиран от „Аларма Пънк Джаз“ , се завръща в София със соловата си програма за концерт на 18 юли във Второ студио на БНР на 18 юли – отново по покана на „Аларма Пънк Джаз“, за да честваме заедно 10-годишнината на тази уникална за българския ефир музикална радиоплатформа.

Тази пролет Аюуне Суле издаде и първия си пълнометражен албум за лейбъла на Арнолд де Боер (от The Ex) Makkum Records . Албумът We Have One Destiny съдържа както електронизирани и електрифицирани версии на познати ни вече парчета на музиканта (като What A Man Can Do A Woman Can Do More Better ), така и съвсем нови за европейската публика песни. Програмата му в София ще е напълно акустична - за глас-гласище и колого (традиционна двуструнна ганайска китара). Ще има и специални гости на няколко от песните, но те все още са тайна.

Инструментът колого , на който Аюуне свири, само допреди няколко десетилетия се е използвал единствено като „помощник“ на шамана в лечебните наричания и на него се е свирело само у дома по специални поводи. Днес музиката за колого води и свой паралелен сценичен живот с артисти от Гана като Кинг Аишоба , Атамина , Принс Бужу , Асаа Нахо и други наши съвременници. Представител на това „златно поколение“ е и Аюуне Суле , чийто репертоар, както и този на „ краля на кологото“ Кинг Аишоба включва и традиционни песни от Северна Гана, но най-вече авторски песни със социална насоченост и ангажираност. Темите варират от несигурността на утрешния ден, през съдбата на африканците, заминали за Европа и забравили своята култура, до проблемите за равноправието между мъжа и жената в съвременния свят. Иначе в самото звучене на традиционната музика за колого от Северна Гана могат да се открият музикални и културни кодове, които хронологически можем да поставим дори преди пентатоничната музика от Мали (в която изследователите припознават корените на американския блус). Важен елемент от музиката за колого е също така трансът.

Ден преди събитието, на 17 юли, вторник, от 12:00ч. в 31-а зала на БНР ще се проведе и пресконференция-среща с Аюуне Суле , на която екипът на организаторите ще обяви и датите на цялото лятно турне на музиканта в България и в съседна Македония, също под шапката на 10-годишнината на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР. Акредитации за концерта ще се издават само на място на пресконференцията .

Билети все още има онлайн в системата на EpayGo - и на физически на касите на EasyPay в цялата страна. До 18 юли (деня на концерта) ще са по 18 лв, а на входа преди самия концерт – по 20 лв. Препоръчваме предварителната продажба, защото местата в залата са само 80. Вратите на Второ студио ще отворят в 21:00ч., а началото на концерта е точно в 21:30ч.

rss